За книгите

Книгата „Кафе за събуждане” (БАРД 2010) е дебютният проект на Димитър Божанов. Есеистичното томче бързо се превръща в национален бестселър. След десетки допечатки на тиража книгата все още е в продажба пет години по-късно и все още се нарежда сред най-търсените заглавия в жанра. Базирана на идеи от съвременната позитивна психология, квантовата физика и е повлияна както от гностицизма, будистката традиция и медитативните практики, така и от популярната последните десетилетия т.нар. „ню ейдж” философия.

books

В следващите си две книги – „Епохата на безсмъртието” (БАРД 2011) и „Розовият слон” (БАРД 2012), Божанов експериментира с мистицизма на древната езотерична философия кабала, както и с мотиви от невролингвистиката, хипнозата и други техники за въздействие върху съзнанието и поведението на човека. Написва и сборника с разкази „На сбогуване будните се усмихват” (БАРД 2013). В кратките художествени истории (първият му официален опит в този жанр) започва да прозира все по-ясно задълбочаващо се увлечение на писателя по християнството и Библията. В послеслова на сборника той открито заявява отдалечаването си от философията на ню ейджа, а в тази връзка и от идеите, които отстоява в първите си три книги. Споделя открито и новото си преоткрито верую – православието.

Петата му и най-актуална книга – „Водопад от благодат” (2015), е официалното легитимиране на автора като православен християнин и апологет на християнската екзистенциална доктрина. Личната трансформация на популярния писател от абстрактната и фриволна ню ейдж духовност към категоричността и консерватизма на православието предизвиква много противоречия и бурни реакции сред хиляди читатели и последователи на идеите му за духовност. Разговорът продължава! Включете се и вие тук или на страницата във фейсбук: www.facebook.com/dbozhanov.

1911672_227222867478852_1435563258_n

С „Водопад от благодат” Божанов демонстративно обръща гръб на езотериката и отваря нова страница. „Духовност без Иисус Христос е болна мистика”, настоява писателят. В новата си книга подробно разглежда този въпрос. Твърди, че православието отговорило на въпросите му. „Пъзелът придоби завършен вид за мен. Преди винаги се чувствах пътуващ, търсещ, сякаш нещо липсваше и не знаех какво, сякаш бях тръгнал нанякъде, а не знаех накъде. Е, с Божия помощ разбрах. Липсваше Христос, а аз най-сетне пристигнах”, споделя писателят.

И наистина, какво кара популярен проповедник на езотерична философия да зачеркне всички нехристиянски учения и да се опълчи дори срещу собственото си литературно минало заради православието? Защо някой, който до вчера е защитавал Ванга, Дънов и Блаватска като еталон за духовност, днес ги обявява за съучастници на нечиста сила? Нима Христос е толкова радикален в повелите си, че не търпи алтернативи? Има ли изобщо място за овехтели религиозни вярвания в света на Дарвин, квантовата физика и големия взрив?

Това са само част от парливите теми, които Божанов слага на масата с петата си книга „Водопад от благодат”. Между страниците намират място и кирливите ризи на известни съвременни духовни гурута, някои драматични лични истории от тайния дневник на автора, идеологическите сблъсъци между световните религии и християнските деноминации, както и доза конспирация около самия римски папа. И още – пирамиди, извънземни, ангели и демони, светци, грехове, чудеса, покаяние, опрощение и пътят на човека към изцелението и спасението на душата му оформят сюжета на този разтърсващ духовен риалити трилър, подготвен с необходимата доза професионализъм и поднесен с финес и увлекателна реторика от Димитър Божанов.