Аз НЕ СЪМ Шарли

На пищна церемония в Ню Йорк снощи противоречивият вестник Шарли Ебдо получи годишната наградата за свобода на словото на международното литературно сдружение ПЕН (абревиатура от английски на думите „поети“, „есеисти“ и „романисти“; думата pen“ сама по себе си пък означава писалка, химикал). По повода имам да кажа следното – аз лично категорично НЕ СЪМ Шарли. Не смятам, че „арт“ посланията на вестника са повод за някаква особена гордост, нежели пропаганда или парадиране с правото на подигравка на чужд гръб. И съвсем не виждам дейността на тези карикатуристи като някаква еманация на правото ни на свободно изразяване. По-скоро бих окачествил работата им като евтина и подчертано безвуксна имитация на свободомислие.

В интерес на истината съм по-скоро съгласен с имамите, които предложиха да се забрани подигравката с религия в международен мащаб. Разбира се, едва ли е съвсем уместна и подобна крайна идея, но със сигурност би било добре обществото лека полека чрез медиите да се самопревъзпитва в едно по-деликатно и вежливо публично отношение, когато стане дума за екзистенциалното верую на хората. „Политическа коректност” май беше популярнит термин. Точно както лека полека обществото се приучи да не се подиграва с хората на расова основа или на базата на физическите им особености. Не че не го правят все още отделни личности, но поне обществото не гледа с добро око на това и се стреми да изолира явлението.

Връзката с Шарли е очевидна. Дали е много умно да влезеш в клетката на лъва и да започнеш да го дразниш, да му дърпаш опашката, да му подритваш вечерята? Ще се съгласим, че само невменяем или до безумство безразсъден (за да не кажа тъп) човек е способен на подобно поведение. Религията на свой ред за милиарди хора по света е най-съкровено и интимно духовно преживяване. Бог, който както го възприема, е за мнозина единственото семейство, което познават. Публичната подигравка с това определено не ми звучи като много умно решение и не виждам по кой точно начин укрепва устоите на т.нар. „свобода на изразяването”. Това е една криворазбрана, дори по своему извратена „свобода”.

Ако говорим конкретно за казуса Шарли, да почиват в мир трагично загиналите, то бих казал, че техните „гениални” графични изстъпления са по-скоро манифест на естетическия, етичен и интелектуален провал, отколкото уж триумфална изява на някакви велики демократични ценности. Нека си го кажем – карикатурите им, които бяха натрапени на цял свят да им се диви поради злощастния инцидент, са си пример за чиста проба простащина от най-висш ранг, гарнирана с радикална липса на вкус, такт и усет за толерантност към духовния живот на ближния, бил той мюсюлманин или християнин.

mockery_by_cerero

Да, теологически ние християните имаме своите непримирими различия и се намираме в две различни вселени с последователите на исляма, но що се отнася до подигравката по същество с вярата на човек в Бог, определено сме на същия бряг. Разбира се, това в никакъв случай не значи, че одобряваме подобна хомофобска постъпка като грозната терористична саморазправа в Париж от началото на годината. Извън всякакво съмнение е, че това е недопустимо и е тъжно, че се намират религиозни основания за подобно поведение. Но, след като това е така, може би е най-разумно подигравката с религия просто да бъде поне неофициално табу в публичното пространство.

Нека който желае си се надсмива с произволна доза вулгарност и слабоумие над духовни лидери, книги и догми в дома си или в неформална обстановка, но нека псевдоарт гнусотиите тип „Шарли“, които целят да унижат нечие религиозно самоопределение да нямат място поне в масовите медии. В нашата християнска Библия пише „Недейте се лъга: Бог поругаван не бива“ (Гал. 6:7). Ако ще сме толерантни, нека наистина бъдем толерантни и да възпитаваме обществото в здравословно уважение към интимния живот на хората, от който религиозното преживяване е неразривна част за буквално милиарди по света. Има неща, с които подигравката, и особено публичната подигравка, е напълно неуместна, а, както виждаме, може да бъде и опасна. Религията несъмнено е едно от тъкмо тези неща. Така че, нека бъдем бдителни и по-добре да не пускаме слона в стъкларския магазин. Най-много да счупи нещо.

3 thoughts on “Аз НЕ СЪМ Шарли

 1. Хубава статия, Митко.

  Право думаш. Не е хубаво така. Много хора са обидени и с право.

  От тази тясна гледна точка, от която се изказваш на 100 обидени мюсюлмани има един виновен фундаменталист. В затворен кръг са нещата.

  Някакви конфликти (къде религиозни, къде териториални, къде икономически) от еони им се вдъхва нов живот. Дори в момента има интересчии нещата да не се потушават. А обратното да се използват.

  Шарли правят карикатури-гротеска. Но тези поне, което съм видял аз няма една халос Процесът им по публикуване включва внимателно филитриране какво да се публикува
  и какво е извън темата им на усмиване.

  Уви – една снимка или картина казва много повече от един текст. Шарли влагат едно – обидените прочитат друго. А и темата е потенциал за взрив. Не случайно религията е и причината нещата да се случват по този начин.

  Фундаменталистите както и традиционалистите споделят някой общи религиозни ценности. И макар този 1 да подтиска останалите 99 – те си остават една общност. Лека полека някой от тези 99 стават като онзи 1. Но повечето си остават традиционалисти.

  Подигравките на Шарли Ебдо за мен са вид смирена агресия. Но всяка агресия поражда агресия.

  От една страна ми се иска да не се подиграват с неща, които могат да бъдат разчетени погрешно. От друга това е естествената цивилизована реакция на интелегентните, които не ще предадат ценностите си срещу тези на МАЛКА група от хора, която налага нехуманна доктрина върху масите.

  И макар, че точно като западните националисти тази малка група вярва в някой много хубави принципи като дом, семейство, деца (за разликата от нефелните западни общества, където половината сватби завършват с разводи) вътре в самите тези семейства феодалния краен патриархат не е отживелица.

  И докато запада се променя трансформира, традиционалистите адаптират религията, докато фундаменталистите са с разбиранията от една отдавна умряла епоха. Епоха, която е била много по-сурова от настоящето.

  Така, че проблема не е в слона в стъкларския магазин или в това кой го е пуснал там, а КАК се е стигнало до там. 😉

  Адмирации, че ти сам се се осмели да поемеш различна гледна точка. Това ти прави чест. Само, че не заемай такава крайна позиция… или започваш да приличаш на всички тях. 😉

  Харесвам

  1. Дико, брат, това на Шарли, а съм им поразгледал не една и две корици, е зле маскирана порнография и най-грозна и обидна подигравка за едно човешко същество, независимо от религиозността му. Те се подиграват по най-див, селски начин не само с религиозни, но и с политически и обществени фигури, като не пропускат да акцентират на интимни подробности от човешката антаомия и евентуално сексуалност. Това е едно порнографско списание, паразитиращо върху перверзията на една нищожна и жалка група от хора, които изглежда получават някакво фетишистко, перверзно удоволствие от това наблюдават такива извратени картини в такъв контекст. Ако обществото ни толерира това, че го и награждава, според мен сме наистина загубени. Колкото до разликите между ислямския фундаментализъм и фундаментализмът изобщо, накратко съм разгледал въпроса в ето тази статия: https://bozhanov.wordpress.com/2015/04/25/%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0/ . Повярвай ми, разликите са съществени и отново не им се обръща внимание от широката публика, а с елка ръка всичко се слага под общ знаменател, което, разбира се, е симптом за повърхностно отношение, което рядко дава реалните отговори и често води до фатални грешки.

   Харесвам

 2. И аз НЕ СЪМ Шарли, но не заради естетическите или липсата на такива достойнства на списанието – не съм го прелиствал и нямам впечатления. Не съм заради чудовищния PR, който си спретнаха политиците за сметка на мъртвите. То бива бива, ама такова желание за самоизтъкване, ги приравнява с някои наши добре известни политици. Иди поклони се мирно и кротко, отдай почит на загиналите, но да поведеш многохилядно шествие, за чието провеждане даже нямаш заслуга – това е гавра.
  Колкото до исляма тук съм направо раздвоен. Лично познавам хора изповядващи тази вяра, но те са българи и са напълно възприели цивилизования начин на живот. Ислямът е около 600 години по-млад от християнството и имам чувството че тази религия е точно толкова години назад. Припомнете си какво се е вършило в името на Христа преди 600 години в Европа ! И още по-лошото е че тази религия се е самозамразила и не помръдва. Явно някой има интерес и то сериозен интерес нещата да са по този начин и огромни маси да тънат в невежество за да бъдат лесно обработвани, когато се наложи. Умният е мислещ човек е „опасен“ Да не говорим за капсулиращите се ислямски общности във всички европейски страни, които категорично отказват да възприемат начина на живот на хората които любезно са ги приели в дома си и са споделили с тях благата които са произвели с труда си и с лишенията, на които са се подлагали. Имамите, за които споменава господин Божанов да си оправят собствения двор, вместо да прехвърлят проблемите от болната глава на здравата. Но явно не искат …

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s