ГМО – Генно Модифицирани Отрови

„Всеки политик или учен, който ви казва, че ГМО продуктите са безопасни или е много глупав, или лъже“. Това са думи на известния канадски учен-зоолог и професор по генетика от Университета в Британска Колумбия Дейвид Сузуки (на снимката). Който от вас малко по-задълбочено се е интересувал от ГМО, david-suzuki-13знае, че тази технология за вмешателство в природата е толкова нова, че дългосрочните ефекти от използването ѝ практически са напълно неизвесни на когото и да било към настоящия момент. Просто никой не е имал възожността да тества плодовете на тази технология върху достатъчно големи групи от хора през достатъчно продължителен период от време, за да се знае с положителност, че те не са вредни за човека. Такъв своеобразен експеримент на практика се провежда от десетина години насам, респективо и в момента, като тези продукти се предлагат на населението, без то да има възможност да си каже иска ли ги или не. Един вид, хората се ползват за опитни зайчета, без непременно да си дават сметка за това. Както знаете, няма и изрично изискване ГМО продукцията да е обозначена като такава. Хората на практика не знаят дали и кога я консумират. Много демократично, няма що…

Дори без да е необходимо да привеждаме допълнителни аргументи (а такива има в изобилие) за всички онези негативни въздействия върху човека и околната среда, които все повече изследвания и учени свързват пряко с ГМО, е повече от очевидно, че това не е продукция, която категорично може да бъде обявена като безопасна или годна за употреба в нашата хранителна верига. За мен лично дори „само“ това (а де да беше само това) е повече от достатъчно, за да нямам абсолютно никакво желание да се докосвам до каквато и да е храна, имала нещо общо с тази противоречива технология. Разбира се, парица е царица не само в България за жалост, а в целия ни т.нар. „цивилизован“ свят. За много сребролюбци, уви, обстоятелства като опазване на околната среда и превантивна грижа за здравето на населението са някакви досадни „странични фактори“, които само излишно усложняват бизнеса и затормозяват прекрасния ни либерален, модерен пазар.

ЕCВ този ред на мисли не знам дали ви направи впечатление как някак си между другото се прокрадва напоследък информацията, че нашите американски партньори искат да отворят широко хладилниците на европейския потребител за въпросната ГМО продукция, много от патентите за която притежават именно те. Казано простичко, има едно определено презокеанско корпоративно намерение някой значително да си разшири пазара, за да изкарва много повече пари. Мен лично не ми пречи еди-кой-си да забогатява колкото си иска, стига да не го прави като потенциално компрометира здравето ми и това на близките и сънародниците ми. В тази връзка смущаващото обстоятелство не е толкова, че някой си иска да продава нещо, а по-скоро, че ние май сме си отвсякъде навити да го купим.

Тези дни, чух, имало срещи с животновъди и т.нар. „работни групи“ към Министерство на земеделието и храните, които стигнали до високоумния извод, че забраната за внос на ГМО фуражи в България никак не била разумна. С други думи според тези хора ще е по-добре да си захранваме добитъка с генетични експерименти, вместо с храната, която Бог му е отредил да яде. Всъщност даже става ясно, че идело реч за около 38-39 ГМО продукта, а още 56 се мъдрели на опашката да чакат одобрение. Е, много хубаво, бе! Прекрасно! Явно, че не са и само фуражи на масата. То си е цял каталог като за супермаркет. Направо си имат намерение да ни включат в експеримента, за който споменах по-горе. А сервилни, корупционно добре обезщетени лица, овластени с необходимите правомощия да одобряват такива смели крачки все ще се намерят, особено в България.

И друг удар под кръста – ама не било в принципите на ЕС да блокираме свободния пазар. Ейй, да си го взимате тоя свободен пазар и кирливите ви генно изкривени боклуци и да ни се махате от държавата, че аман от чуждоугоднически простотии. Здравето ще ни продадат за пет стотинки и няма да им мигне окото. Безопасни били… Че кога ги тествахте, бе??? Световни професори по генетика не могат да заявят с категоричност, че са безопасни и са притеснени за здравето на хората, някакви мними агро експерти тука се събраха на една среща и са готови да ни ги пробутат за чиста монета. Я марш!

gmoИ още един удар под кръста – ама ще видите румънският фермер като вземе евтиния ГМО фураж, пък нашият си храни добитъка с естествения лукс от тая скъперница природата и няма вече да е конкурентоспособен. Ще му поскъпнат яйцата, че и млякото, че и пържолите. Щото в момента прокопсаха нашите животновъди, видите ли. Затова ли сега си изливат млякото по улиците? Затова ли е тая спекула с труда на хората? За да може да им пробутате после генно извратени изчадия и да излезете „спасители“? Много хитри, бе братче, пуста и алчност, пусто сребролюбие. Гнусота се стеле от такива политики, гнусота и смрад на сяра. И как подмолничко го вършат, зад паравана, да не се чува много-много за това. Събрали се „експертите“, обсъдили, решили. И не ми правете референдуми за мажоритарни избори, дето на никого не му е ясно какво точно ще промени целият карнавал. Направете референдум ей по такива въпроси – иска ли българинът ГМО или не иска. И като каже, че не ще, ако ще и всички в ЕС да се тъпчат като за световно с хранителните франкенщайни, тия боклуци да нямат място на българския пазар, а ако нещо си проправи път, да не дава Господ, да е с огромна табела, на която пише ГМО – Генно Модифицирани Отрови.

Ще чуете и другата голяма манипулация в тази връзка. Ама те го правят, за да изхраним населението, за да подобрим земеделската продукция. Колко лъжете, бе? Всичи знаят, че основните промени в генно модифицираните продукти са в посока да ги направят резистентни към пестицидите, с които ги поливат. Иначе казано – да могат да поят посевите с тройни и четворни дози отрова срещу вредители, без горките растения да умрат от това. С други думи целта на цялата интрига не е да ги направят по-вкусни, по-хранителни или по-здравословни и полезни, а да си надуят печалбите. Каква изненада, а… Защото, ако не сте чули още мълвата, най-често и патенът за ГМО културата, и пестицидите за третирането на тази култура се оказват в каталога на една и съща човеколюбива фирма. Зловеща история… Така получаваш хем обилно напоено с модерни химикали хапване, хем генно изкривено, така че да не се знае как ще повлияе на децата ти или на следващите поколения, защото никой в историята до сега не е тествал подобен биологичен отпадък дългосрочно, без дори да споменаваме, че и при краткосрочните проучвания има купища силно смущаващи данни и списък с неизвестни от земята до небето. Но пък за сметка на това някой тлъст корпоративен звяр ще стане много по-богат. Е как да не си струва жертвата и риска?

Greedy2Нека не се заблуждаваме, отговорът е много прост и човек го получава веднага, щом приложи принципа „следвай парите“. Изключително жалко е, но това са реалностите в нашия грехопаднал свят. Генното инженерство беше инвеститорска супер мода преди десетина-петнайсет години (всъщност, все още е) и в био-тек компании бяха наляти много милиарди през последното десетилетие. Нали разбирате, че тия пари трябва да се връщат някак. Затова и натискът за по-широкото разпространение на ГМО ще става все по-осезаем. Тези хора искат да си оправдаят вложенията. Имат вече патенти и продукти насреща, остава само да ги пробутат на по-широк пазар. А да се чака десетилетия за обстойни и задълбочени изследвания е икономически твърде затормозяващо и за мнозина направо неуместно. Заровете са хвърлени отдавна, много хора са си сложили главите в торбата и връщане назад за тях няма. Разбира се, мен лично това изобщо не ме интересува, а няма причина и вас да ви вълнува особено, освен ако не сте лобист за някой от тези с главите в торбата, разбира се. Ако пък сте, то вие очевидно сте в позицията на подчертано малцинство от няколко души спрямо седем милиона, на които определено не им е работа да плащат с парите и здравето си за нечии лоши и недомислени бизнес решения. Затова искрено се надявам България категорично и трайно да отхвърли възможността такива експерименти да се провеждат на наша територия. Това ще е поредното издевателство над и без друго изстрадалия ни, прогресивно оскотяващ и демографски притеснително оредяващ народ.

2 thoughts on “ГМО – Генно Модифицирани Отрови

  1. ГМОтата са най-доброто човешко изобретение след антибиотиците. Решават толкова световни проблеми, че само човек незапознат с това какво представляват може да е против тях. Същите хора, които са против ГМОтата, са и против ваксините. Човек не трябва да спори за неща, които не разбира напълно.

    Харесвам

    1. А ти изглежда си професор по генетика може би и много повече ги разбираш работите от нас простолюдието, та твърдиш, че сме незапознати? Ами остави един линк към твоя сайт, където да ти видим бляскавата научна биография и да се поинтересуваме от трудовете ти по темата с ГМО. До тогава аз лично имам по-голяма доверие на други мнения по въпроса като това на проф. Дейвид Сузуки, когото цитирам в статията. И аман от тролове с фалшиви имейли, дето не им стиска да си покажат лицата и да си излязат с имената, иначе са много ербап да дават акъл на хората.

      Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s