БТВ срещу БПЦ

Силно смутен останах онзи ден, след като гледах в сутрешното предаване „Тази събота“ по БТВ разговора на Мариана Векилска с мноуважавания от мен отец Евгений Янакиев (виж предаването ТУК). UntitledСтанах свидетел на поредното деликатно, но открито медийно охулване на родната църква. Ама била дистанцирана от публичния живот, капсулирана била, обаждала се само да заклеймява еретици, ама не взимала отношение по ключови обществени проблеми, пасивна била в проповядването, не знам си какво. Стигна се до там, че всичи други християнски деноминации бяха дадени като добрия пример, само нашата пуста православна църква излезе по-черна от лукавия. На всичкото отгоре благочестивият отец Евгений и всички ревностни православни християни отнесохме тихомълком в словесното меле една груба и грозна квалификация от г-жа Векилска, да не кажа обида, но ще стигна и до там.

Разбира се, веднага ми стана ясно, че разговорът изобразява класическия ефект на огледалото. Ако перифразирам думите на преподобния св. Паисий Светогорец по темата с клеветенето на духовенството, бих казал, че пчелите налитат на цветя, мухите – на ла*на. Разбира се, светецът използва различна изразност, но аз като просто момче залагам на булевардния жаргон, че по се вписва в родната картинка. Та нещо такова се получи и в студиото на БТВ в събота сутринта. Вместо като пчелите да потърсим благоуханните цветя, каквито в църковния ни живот има в изобилие и отец Евгений, и много от нас познават добре аромата им, ние пак като мухите ще търсим да си топнем хоботчето в…

2110256899Непосредствено след разговора с отеца и пороя от злъчни критики към църквата г-жа Векилска потърси идейна подкрепа и от двете си иначе изключително симпатични и мили колежки. Трите дами със зле прикрит ехиден присмех и няколко язвителни светски коментара елегантно довършиха работата по зкотвянето на родното православие в подсъзнанието на доверчивия зрител като нещо много лошо и упадъчно. От една страна – нищо ново под слънцето. Изобщо не бях изненадан. Богоотстъпничеството в България не е от вчера и отецът се опита на няколко пъти да говори по този толкова важен въпрос, стоящ в основата на моралния упрадък в страната ни, но темата остана някак отбита от г-жа Векилска, която вместо това бързаше да упрекне църквата в пасивност по общественозначими въпроси като войната по пътищата и кризата на ценностите. Разбира се, тъкмо произхода на ценностната криза се опитваше да разясни отец Евгений в ефира на предаването ѝ, но това може би не се брои.

5757dc616fe789b4534f9065734cecadГ-жа Векилска нямаше как да знае също, че Българската православна църква само преди няколко месеца, по изрично разпореждане на светейшия ни патриарх Неофит, отслужваше специални молебени в края на неделните литургии в храмовете в цялата страна в памет на всички, загинали по пътищата, и за вразумление на шофьори и участници в движението. Такива заупокойни молитви, молебени и проповеди, свързани с общественозначими събития, съвсем не са прецедент в родните храмове. За инициативите, разбира се, узнават обикновено вярващите, които все пак ходят на църква и се интересуват по някакъв начин от православния духовен живот у нас. Но според г-жа Векилска злата БПЦ не взима отношение по такива въпроси. От друга страна не съм забелязал в предаването на г-жа Векилска да се споделят често новини, свързани с безбройните православни инициативи в страната или пък да се дава трибуна на православни духовници, автори, издатели и проповедници, които да усилват вярата на духовно немощния българин чрез ефира им. Не са им достатъчно светски тия работи, ако ме питате. Морализаторската реторика на православието трудно понася на модерния, либерално опиянен човек. Затормозяваща му идва с тия грехове, Божии заповеди, борене на страсти, въздържание и т.н.

Самата водеща иначе настояваше, че е именно православна, макар и почитателка на Дънов. Очевидно г-жа Векилска не знае, че въпросният Дънов сам и напълно съзнателно се разграничава от светото православие още приживе с т.нар. си учение и бива неслучайно своевременно отлъчен от светата ни църква. Да си православен последовател на Дънов е все едно да кажеш, че с цялото си сърце си левскар, обаче по душа си цесекар. Или че си евреин и антисемит примерно, или веган, който обаче похапва бекон и говеждо покрай салатките. Пълен нонсенс и духовно невежество, които за жалост далеч не са характерни единствено за г-жа Векилска, Бог да ѝ помага.

Разбира се, ако религиозното обучение беше допуснато поне като ЗИП (задължително избираем предмет) в родното училище, у нас нямаше да растат цели поколения българи, ритулно пожертвани на олтара на обидната духовна неграмотност. За информация на екипа на „Тази събота“, тъкмо този тип неграмотност е в основата на ценностия упадък в страната ни, а опитите да се постави Българската православна църква в лоша позиция в очите на зрителя не постигат нищо друго, освен щедро да допринасят за и без друго страховито задълбочаващия се нравствен и духовен крах у нас.

med_gallery_1_8_96090Що се отнася до г-н Дънов и неговите „писания“, за които отец Евгений уместно обърна внимание на г-жа Векилска, че реално не съществуват, този езотеричен проповедник няма безспорно авторски книги в собствения смисъл на думата. Творчеството му е под формата на беседи, които негови последователи твърдят, че надлежно записвали в годините и до ден днешен продължават да издават на килограм. Има толкова много публикувани неща с предполагаемо негово авторство, че е изключително трудно да се установи кои са реално свързани с идеите на въпросния човек и кои са спекулации на негови т.нар. ученици и дори съвременни последователи. Прогресивно растящият в годините брой на заглавията с това име на корицата поставя въпроса с още по-голяма сила. Едно е сигурно обаче – учението му няма абсолютно нищо общо с православното християнство и е в куп категорични противоречия със Светото писание и Светото предание. В противоречие е и с католическия канон, и в интерес на истината дори с философията на значителната част от уж по-своеволните и либерални в тълкуванията си протестантски деноминации. Да очакваш от ревностен и запознат с вярата си християнин да приема Дънов, е все едно да искаш от евреин да ти хвали Хитлер. Ако не разбирате защо това е така, проблемът не е в православната църква, а в обстоятелството, че вашите теологически познания са очевидно доста повърхностни.

Покрай всичко това се мъдреше и класическата „стихийно-материалистична“, секуларна нишка в разговора, въплътена от младия културен антрополог Ивайло Динев, да е жив и здрав. Към него г-жа Векилска изглеждаше много по-благосклонна и мила, отколкото към почитаемия отец Евгений. Нещо повече, милата, приятна и безспорно иначе добре възпитана дама си позволи индиректно да нагруби не само гостуващия в предаването ѝ свещеник, но и всvekilskaички вярващи православни християни по изключително арогантен и недостоен начин, за което не знам дали и сама си даде сметка. След като стана ясно, че е почитател на Дънов и Ванга, отецът, като един разсъдлив и загрижен за миряните духовник, я провокира с въпроса дали е православна и щом потвърждава, че е такава, то защо не носи кръст и защо хем твърди, че е част от църквата, хем се отделя от нея, почитайки анатемосани еретици. Точните му думи бяха: „Вие сте част от църквата, но всъщност се отделяте от нея“. Отговорът на Векилска беше абсолютно потресаващ, макар да е останал може би незабелязан от мнозина: „Да, защото имам мозък в главата и разсъждавам“, заяви гордо водещата. „И така трябва да бъдат всички“, допълни наставнически тя (виж 11-та минута от видеото тук). Явно който има мозък почита Дънов и Ванга и се отделя от църквата. Просто щях да припадна от умиление, честна дума…

Значи, за протокола, г-жо Векилска, с цялото ми уважение, но изглежда според вашите разбирания ние, вярващите православи християни, които имаме определени духовни опасения за вижданията на Петър Дънов и произхода на Вангините способности, носим кръстове на вратовете си и не желаем да се отделяме от църквата нямаме мозък в главите си и не разсъждаваме, така ли? Очевидно въпросът ми е риторичен и го задавам с единствената цел да изразя дълбокото си възмущение от подобо неадекватно отношение не само към Българската православна църква като институция, но и към българите православни християни, при това от устата на популярен български журналист в живия ефир на популярно българско предаване. Наистина жалко и тъжно е това. И не е тъжно заради конкретния случай или защото някой си похулил църквата – те я хокат и гонят откакто Господ Иисус Христос я основа на земята. Но е жалко поради факта, че това е просто поредният симптом за една страховита духовна проказа, която разяжда душата на съвременниUntitled3я човек и изглежда добива епидемични размери в родината ни днес.

Другата теза в краткия религиозен разговор бе лансирана от колегата Динев, когото вече споменах (казвам колега, защото учих именно културология в университета, а и съм държал изпит конкретно по културна антропология, така че прекрасно разбирам позицията, от която говори). Това беше класическата атеистична, секуларна идея, че, видите ли, светската държава е едно много съвършено творение на цивилизацията, в което няма нужда от вяра и ако религията бъде допусната в училище, защо да не се преподава редом с атеистичната философия. Ами, виждате ли, колега Динев, това е прекрасно, но според мен сте закъснели малко с предложението си. Атеизмът така или иначе отдавна се преподава в училище.

Любопитно е, че атеизмът по същество е базиран изключително и само на сляпа вяра, противно на широко разпространената заблуда, че това, видите ли, е някак си по-научната концепция по въпроса с произхода на света и живота. При това бих казал, че атеизмът почива на сляпа вяра в много по-голяма степен отколкото християнството например, което поне извлича догматите си от исторически легитимни документи. Атеизмът виси във въздуха на голата, недоказуема и по моему налудичева хипотеза, че всичкото се е самосъздало от нищо, при това напълно случайно, без причина и без цел. Самосъздалото се от нищо всичко било освен това напълно безсъзнателно, а човекът е отново на случаен принцип пръкнало се от само себе си същество, което обаче по изключение и по случайност, забележете, развило от безсъзнателността си самосъзнание. И макар всичко това да звучи подчертано абсурдно, тъкмо тази странна за мен атеистична „религия“ ще я нарека е неофициалната официлна позиция в образователната п455олитика на западния свят. Именно тя масово се преподава като обичайна мяра за интелектуална адекватност (да не кажа вменяемост) в училища и университети от десетилетия насам, без да се поставя под съмнение. Поставянето под съмнение е запазено за онези, които смятат, че създанията си имат създател.

Странно, че това не ви е известно, г-н Динев, пред вид, че и вие самият сте очевидно добре обработен в именно тази тоналност от картезианската секта. Но, разбира се, това е просто една секта, възпяваща самодостатъчността на егото и предлагаща на лековерния свободата да не носи морална отговорост пред Бог за каквото и да било. Фактът, че съвременното западно общество е прегърнало страстно идеите на тази религиозно-философска клика, все още не превръща тези идеи по магичен начин в научно легитимни факти. За изненада на някои, много от нас всъщност знаят това.

С други думи, секуларната идея не е някакво велико достижение на цивилизацията, както фалшиво се опитват да го пробутат на обществото от няколко десетилетия. Тя дори не е реална и практическа концепция, а фикция и прах в очите. Просто жреците на секуларната църква проповядват в нови храмове – класните стаи и университетските аудитории, а ритуалните им одежди са подменени с минималистичните вербализации „д-р“, „доц.“, „проф.“, „акад.“ и подобни. Секуларизацията не е нищо повече от формалната подмяна на една неизгодна за финансовите елити църква с друга, която да е изцяло под техен контрол. Това, разбира се, би било повод за друга статия в този блог, когато ѝ дойде времето, живи и здрави. А до тогава – Бог да вразумява всички ни да потърсим и намерим истината в тоя толкова кратък живот!

А, за малко да забравя. Имаше и бяла лястовичка в този епизод на съботното сутрешно предаване по БТВ, а именно чудесното интервю на Вяра Деянова с многоуважавания от мен д-р Николай Михайлов. Известният ни психиатър е за мен един съвременен благовестител, православен евангелист, предрешен в знаците на модерността, който успешно зида някои мостове между храма на истината и днешните му комерсиални сурогати. Струва си да се види, ето и линка: ИНТЕРВЮ.

32 мнения за “БТВ срещу БПЦ

  1. Имам чувството,че родните телевизии са настроени прекалено войнстващо срещу БПЦ и православието.Настървени,ожесточени,категорични,не търпящи други мнения.А забелязали ли сте с какво умиление и захлас слушат разни псевдо гурута,шамани и вносни „учители“, предоставяйки им телевизионно време,само и само да отклоняват младите хора от православието,което, оказва се, е най-големия враг на съвременната „модерна“ държава!А цялото това преклонение към чужди и различни философии идва от непознаване на вероизповеданието,което декларират,че поддържат.Четат и знаят по-добре еднодневки от чужди на народопсихологията ни философии,отколкото да се „затруднят “ да се запознаят с изконната вяра на дедите си.И смятат това за признак на модерност и прогресивност!!!

    Liked by 1 person

  2. Отдавна е време тази псевдожурналистика, когато всеки набедил се за журналист се мисли за спетсиалист по всичко, да бъде убита с мълчание……Няма в Бг журналистика, само лаизъм и , като следствие, абсолютно отричане и глупости…..Удивително е, че това не се забелязва дори от ръководителите на медиите…., значи и те са абсолютни профани…….Кога ще има журналист, който първо да е завършил съответната спетсиалност в областта на определена наука, а после, ако господ го е споходил с дар слово, а не т.н.журналистическо образование, хахахахахха, да води сериозно предаване…..Абсолютна, с малки приятни изключения, клюкарология са нашите тв.предавания…..Отдавна не гледам, смешнитси…..

    Харесвам

  3. Г-не, не може да дехуманизирате вашите опоненти по начина по който сте направил в текста си и да тръбите, че сте християнин. Такъв character assasination не е присъщ на хора които имат силни аргументи най-напред.

    По това дали църквата е капсулирана и изолирана – да такава е. И това го казвам, като студент по богословие, отделно, че имам и друго образование.

    Църквата ни не може да осмисли модерноста, да различи кое с Христов дух – кое не.

    Висшия ни клир е пълен с ченгета от ДС – един крайно репресивен орган и си мислят, че никой не го забелязва това. А основните теми които ги вълнуват не са свързани с корупцията, олигархията, лошото образование, бедността на духа и тялото на българина, свободите му върху които се посяга ежедневно, а се занимава единствено или предимно с глупости. Само за последните 12 месеца висшия клир се опозори сам на няколко пъти, единия като даде орден на човек, който е бил бодигард на лидер на тоталитарен, комунистически и човеконенавиствен режим. А после призна за цар човек, който се е клел върху републиканска конституция.

    С такива лидери на църквата не и трябват врагове. И отделните птички в нея не променят факта, че тя е банкрутирала като институция.

    Харесвам

    1. Генади, значи да разбирам, че вие одобрявате охулването и оклеветяването на светата православна църква, защото в нея имало грешници, така ли? Колкото до текста ми и обвиненията ви, че „дехуманизирам опонентите си“, не виждам как точно станах достоен такива тежи камъни да летят към мен. Също така не мисля, че в текста ми има обидни квалификации персонално към някого, но за сметка на това в предаването на БТВ има обидни квалификации към православието и православите християни.

      Харесвам

  4. Прекалено много бързате да обхванете цялата църква около личността на хора които никак не са съгласни, че са грешници – и то в един много специфичен контекст. Те не намират проблем в това – напротив, гордеят се.

    Прочее, когато полицията преби български младежи и студенти, първо насред Орлов мост, после на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски църквата никъде не застана. Ето в такива ключови моменти се заема позиция и то достойно.

    Не може да ядеш и пиеш с олигарси на една софра и да се чудиш защо честолюбието ти бива накърнено. Когато си загубил тотално уважение това е единственото последствие.

    Пак ви казвам – недейте дърпа плаща на православието да покрива там където аргументация липсва. Говорим за много точни моменти в които си или от едната или от другата страна на барикадата. И Христос много добре е упоменал с кои се отъжествява, кои пъди от храма, срещу кои е най-жлъчен и в крайна сметка кой точно го разпва.

    Харесвам

    1. Дали някои духовници правят лоша реклама на църквата с поведението и решенията си? При всичи положения, и това не е тайна за никого. Но нека не изместваме темата. Повод за тази статия стана една грозна обида, отправена от българси журналист дори не към институцията БПЦ, а към българските ревностни православни християни. Така че, нека коментираме това. За ДС миналото на някакви хора от висшия клир не мисля, че можем да виним отец Евгений, извинете, а и не мисля, че има каквато и да било връзка с коментара ми или с темата от предаването, в което се проблематизира отношението на българина към вярата по същество, а не се адресираха персонални истории на духовници.

      Харесвам

      1. Няма безгрешни хора.И свещениците са хора.Само Бог е безгрешен.Но тук става въпрос за православната вяра и вярващите и обидното отношение в предаването наистина е осезаемо и неприлично за една водеща.

        Liked by 1 person

      2. И къде е тази обида?

        1. Тези „хора от висшия клир“ са митрополити, които взимат основите решения за цялата институция, не продават свещи. И има връзка с началото на статията, където се чудите, защо аджеба таз толкова лоша журналистка смеела да каже, че БПЦ се е самозатворила се? Ами можем, защото както казах на църквата и липсва про-активна позиция по ключови въпроси на обществото. И това е от страх да не се вдигне въпроса с ДС. Ето къде е връзката, не е на отделни личности, а на такива на много ключови места, правещи го институционален проблем – и задържащи и определящи цялото поведение на БПЦ.

        2. Също така, че не прави нищо – нека сравним с Възраждането, когато БПЦ е основния творител на бързо ограмотяване на народа със съвременно за времето си образование. Колко училища има БПЦ в които да се учи по последен звук на съвременното образование – по модел на най-добрите системи като Финландската, Английската, Южнокорейската? Ако ми кажете, че няма пари, аз мога да ви контрирам – откъде знаете? Защото няма никаква прозрачност за това как се ръководят финансите на църквата.(вж. първия абзац)

        3. Същия отец, ще ме прощавате, трябва да го е малко срам да иска пари от държавата. Защото православни медии, млади общности има в православните среди в САЩ и Англия и там няма никакви държавни помощи – църкви и образованието около тях се поддържа само чрез дарения. Още повече, че БПЦ има солидни имоти. БПЦ е поддържала много силна социална роля с болници, училища, помощи с много малка държавна помощ до 9.IX. Защото всичко се е правило с дарения и работа с и чрез хората и обществото.

        4. Вместо това за малкото си време в ефир отец Евгений говори за лошите американци които спонсорирали Ислямска държава(!), после как Русия превъзмогнала комунизма, защото имало вяра(!!) и как не можел да отиде в затвора(!!!) И трите – и трите неща бяха лъжа – поради липса на по-мека дума с която да опиша разминаването с истината. И всеки разумно мислещ човек просто сменя канала и спира да слуша. Първото е пълна пропаганда, второто е абсурд и унижение на историческата истина. А за последното дори, мога да цитирам имена на свещеници които работят в затворите (и дори проекти които се развиват с тяхна помощ и инициатива)

        От всичките въпроси на водещата всички, с изключение на глупостите за Ванга и Дънов бяха съвсем на място и просто няма за какво да се сърдите.

        Харесвам

  5. За позицията на Димитър Божанов и изключително много добре обоснованата защита на БПЦ,като институция,чиято главна цел е духовното израстване и развитие на добродетелността-поздравления за автора !
    Но размишлявайки върху позицията на водещата се помъчих да потърся нейното месторождение,което би ми дало достатъчни данни за нейната принадлежност към определена религия.Оказа се ,че във всички сайтове,споменаващи нейното име и биографични данни отсъства месторождението.Струва ми се ,че това не е случайно и може да се окаже ,че месторождението на въпросната журналистка е място,където православието не е традиционната религия,което би могло да обясни и нейната неприязън към делата на БПЦ .

    Харесвам

  6. бТВ е една анти-българска телевизия, но както се и разбра анти-християнска, богоборческа телевизия с атеистични агресивни водещи. Тази ****** ****** (без обидни квалификации, цензурирано, б.р.) беше поканила някакъв духовно заблуден атеист, привърженик на богоборците-философи от Ренесанса, като и двамата нападнаха отец Евгени и църквата ни, и двамата отрекоха необходимостта от вероучение и учението за Бог, и двамата защитиха извратеността и педерастията !!!

    Аз не съм толкова толерантен с тези ********* (цензурирано, б.р.), аз бих нападнал тези твари, така както те нападат вярващите, защото те не са неуки и неосведомени – те са осведомени (и добре платени) да нападат и заклеймяват, да отричат връзката между Бог и човек! Бих ги нападнал, бих ги атакувал, а не само да се защитавам, бих ги изобличил.

    Такива спокойно можеш да пребиеш на улицата, като войн на Христа, защото те са хиени които знаят какво е вярата, но са се продали да я хулят и отричат!

    Ванга е вещица, която трябва да бъде отлъчена, а Дънов е един философ-сектант, който още приживе се е обърнал с/у църквата.

    Харесвам

    1. Бориславе, разбирам, че такова поведение те разгневява. Мен също, но не бива да се поддаваме на гняв и да бъдем вербално, камоли физически агресивни. Просто не е в хармония с учението на нашия Господ. Да изобличим с умереност в тона и думите – да, но да не прекрачваме някои граници. Насила хубост не става. Ако човек не е готов за истината, и сам Бог да слезе от небето, да му я проповядва, няма да го чуе, че и ще се бунтува, че и на Бог си ще посегне, както и стана с Господа Иисуса Христа преди двайсет века. Така че, Бог да ни помага на всичи, да ни укрепва в истината и да вразумява ония от нас, които са загубили пътя, защото кой от нас е без грях.

      Liked by 1 person

  7. БПЦ днес представлява орда от Баба Гуси-та, Ролс-Ролс-аджии, претопяващи неизгорелите свещи, тарикати, бивши ченгета и безродници. На пръстите на едната ми ръка се броят случаите, в които съм имал контакт със свещеник и не съм се чувствал като в супермаркет. Не ща такива посредници с Господа. И той не ги ще. Гонил ги е от храма, а днес те са го превзели. И е съвършено вярно, че БПЦ е далеч от проблемите на хората, говори на неясен език и е безумно анемична в тези тежки духовно (и не само) времена.

    Харесвам

    1. Не допускам анонимни коментари по принцип, но този ще мине между капките. Не знам твоят опит какъв е, но моят личен опит е с изключително свесни, отдадени на вярата, ревностни и скромни, читави свещеници. Аз лично никога не съм се чувствал в църквата като в супермаркет, а напротив – като в светия Божи храм. Изповядват ме и ме причастяват, дават ми духовни съвети, с разбиране и духовна радост гледат на желанието ми да водя църковен живот. Познавам свещеници от различни епархии в цяла България и не мога да посоча нито един, който да отговаря на отвратителните квалификации в този коментар, които са като цяло комерсиалната визия за църквата ни насаждана от масовата медия. Според мен хората, които реално се черкуват, имат истинната визия за духовниците ни, а тя е, че повечето са много свесни и отдадени на Бога хора.

      Liked by 1 person

  8. „атеистична „религия“ ще я нарека е неофициалната официлна позиция в образователната политика на западния свят.“
    Защо в толкова справедлива статия се вмъква отново това невярно дежурно за някои внушение за лошия запад? Ами на изток в Русия да не би образователната система да е по-добра или неатеистична? И като правите такива мащабни внушения за западът който е толкова нееднороден не трябва ли да се обосновете поне с някакви елементарни факти? Западът е построен на християнските ценности и съдейки по поведението, моралът и възпитанието на редовия западен човек те са за пример на всички от Русия или Африка или Азия..

    Харесвам

    1. Като казвам „западна“ имам пред вид модерната либерална култура на съвремието ни. Мисля, че Русия е пълноправна част от абсолютно същата култура точно колкото и ние.

      Харесвам

  9. Как да ги коментирам ироничните усмивчици на г-жа Векилска и г-н Динев в края на интервюто,болно ми е. Такова неуважение и отношение към духовно лице, служител на БОГА !!! Дано, БОГ да им прости !!! Уж начетени ,интелигентни и разумни, а всъщност невежи в Божията Истина !!!

    Liked by 2 people

    1. Бог е милосърден и добър, но той е и справедлив и на всеки му според заслуженото!
      Не знам дали ще им прости ако не се покаят за това, че са се продали да служат на световния ред. Защото да нямаш вяра това е ужасен грях и те превръща в един духовен слепец и безпътник, едно тяло без дух… труп!
      Да, и двамата са интелигентни и разумни, но са начетени не откъм истинското писание, а според богоборческите философски трактати на Ренесанса, масонството и са възпитани в ЗАПАДНИЯ либерален нихилизъм. Да, ЗАПАДНИЯ, а не руски или някой друг източен.

      Слава на Бога! Да не оставяме атеистите с техните медии и капитали да ни задушат!

      Разобличавайте ги и ги изобличавайте както намерите за добре, само че аз съм по-гореща кръв и ги нападам вербално. Малко съм като монасите-войни по време на Турското робство, които както са пазили българщината, така и при турски атаки са грабвали саби и пушки и са се качвали по бойниците на манастира да го бранят срещу башибозуците. :))

      С нами Бог!

      Liked by 1 person

  10. Докато в многоуважаваната от вас мафия наречена БПЦ има часовници за по 100 000 лева, Линкълни, докато свещите ви се продават макар да знаете че възрастните хора нямат пари, докато слагате надписи „свещи внесени вън от храма няма да помогнат на молитвите ви“ и докато вашите божи работници стоят на една маса с наркодилъри, то тази БПЦ ще бъде винаги далече от хората! Вие сте една бизнес институция, продавате имоти, отдавате под наем, взимате нечовешки пари за кръщенета, сватби и погребения, къде потъват тези пари дори и вашият господ не знае, защото пък 90% от храмовете в страната ни се рушат, и все няма пари за оправяне. С една думичка.. мафия! За 2012 година по груби изчисления се губят едни 12 милиона лева от свещи само…не искам да мисля за другото. БПЦ е една черна мафиотско ченгесарска организация, която дори не подлежи на данъци и контрол….вие над закона ли сте?

    Харесвам

    1. Аз лично нито съм клирик, нито имам нещо общо с институцията БПЦ, освен като мирянин, който се черкува редовно. А ти, Гавриле, не ми приличаш на следовател, та да клеветиш така една общност, в която може би има и гнили ябълки, като във всички човешки общности, но има и твърде много свети хора. Като сипеш такива грозни обвинения, поне си напиши фамилията и си сложи снимка, да се знае кой е тоя велик праведник, който така злостно изобличава духовенството от висотата на своето благочестие и святост.

      Liked by 1 person

  11. Много ми хареса тази статия! Поздравления на автора! Поздравления и на отец Евгений Янакиев-този достоен и Христолюбив свещеник,който защити честта на Родното Св.Православие БПЦ ! До колкото до бтв-те са американска тв стока,която освен да промива мозъците на хората с глупости,нищо друго (имам предвид добро) не се очаква. За съжаление и другите медии са зле настроени към БПЦ и към Св.Православие,но верните нека дерзаем: С нас е Бог,с нас е Пресвета Богородица и Дева Мария! С нас е Св.Православна Църква! И ние трябва да бъдем верни на Светото Православие,иначе без Св.Православие,няма български народ! Слава на Бога,че имаме такива хубави ,ревностни и благочестиви епископи,свещеници ,монаси,монахини,миряни в БПЦ! Мога да кажа само: батачаните,когато са били измъчвани жестоко от турците и помаците,католическите и протестантските мисионери са им предлагали помощ,но при едно условие: българите да се отрекат от Св. Православие, и да станат католици или протестанти. Измъчените батачани,предпочетоха да ги колят турците,но да бъдат православни християни;отколкото за една филия хляб и временна помощ от еретици да се отрекат от Св. Православие и да станат единоверни с лукавите западняци еретици. Българите трябва да пазим Св.Православие като зеницата на окото!
    http://www.vbox7.com/play:93c95c3581

    Liked by 1 person

  12. Като обикновен вярващ грешник мога да кажа, че някои неща наистина ме притесняват: във Варна съм бил на кръщене с пиян свещеник, в нашия блок друг свещеник беше предложил да се включи към кабелната на друг без да плаща на доставчика. Всички знаем какъв експерт по финансите и дегустатор на алкохол беше покойният владика на Варна. Баба Гуси, другите знайни и незнайни перверзници, бележката пред манастира в Арбанаси: непокрити и неразположени жени не се допускат, закупени от друго място свещи не помагащи при молитвите, софри по манастирите посред бял ден във Врачанско – беше лош пример и за децата, наистина всяко стадо си има мърша, но смятам че духовниците трябва да са за пример. Всичко това не е разколебало вярата ни, християни сме, но не носим кръстове, ще взема за нас и децата, защото наистина трябва да има на какво да се уповаваме.

    Liked by 1 person

    1. Което е така, си е така, Илияне. Което посочваш са лошите примери и такива безспорно има. Но обществото все към тях гледа. Как никой не погледна към добрите? Как никоя медия не похвали веднъж свестните духовници у нас, които по моему са мнозинство? А към духовниците хубаво има изисквания народът, но дали ги има и към себе си същите? Защото духовникът не е по-специален от всеки друг грешник, освен, че има тежката задача да е проводник на Божията благодат в светите тайнства.

      Харесвам

  13. Да, разбирам. Само, че никой не би искал да следва откровено лош проводник на Божията воля. Обещавам, когато имам време да посоча църквите и манастирите, които са ни направили добро впечатление с благочестието си, защото доброто наистина трябва да се показва!

    Liked by 1 person

    1. Ами това му е хубавото на православието – грешността на свещеника не компрометира благатта на тайнствата. Не е необходимо духовникът да е светец, за да измоли върху нас ритуално Божието благословение. Защото човек не следва провоника, а Христос. И ако даден свещеник го виждаме като недостоен, винаги можем да потърсим друг, при когото да се изповядваме или от когото да търсим духовен съвет и опора.

      Харесвам

  14. Вижте, църковната ни общност е малокултурна, фалшиво екзалтирана и неадекватна. Огромна част от клира е корумпирана, недодялана и невъзпитана. Добрите примери са малко, лошите – прекалено много. Простотията в църковната среда е отблъскваща. И т. н., и т. н. Всичко това е вярно и не е изненадващо – целият ни народ е такъв, откъде да си внесем мнозинство от рафинирано възвишени християни за угода на консуматорите, гледащи ни под лупа, жадни да хапят и терзаят Тялото Христово от сеирджийска лакомия? Същевременно, нашите проблеми са си наши проблеми (говоря като практикуващ православен християнин), вътрешносемейни, тъй да се каже, и трябва да ги дискутираме именно като такива. Абсолютна глупост е злорадо да вземаме страната на някаква сенилна журналистка и да предоставяме арбитража на проблемите си в ръцете на чужди злосторници – било то дъновисти, било друга смехотворна паплач, чиято мотивация да се меси в делата ни е далеч, далеч от доброжелателството. Повтарям – редно е проблемите в едно семейство да се решават (или да не се решават, наша си работа) у дома, от членовете на съответното семейство, а не от съседа. Очевидно е. Ако пък съседът натрапливо си вре носа в чуждите дела – както в случая тази нахална журналистка – то значи нещо не е наред със съседа и справедливата реакция е само една – здрав шут в нахалния съседски задник. Толкова за добросъседските отношения. Сега сериозно. Истинската беда е, че в православната ни общност няма публична личност, с изключение може би на доктор Михайлов, която да адресира проблемите на БПЦ адекватно и на нужното ниво. Пренесена на религиозна основа, националната ни постсоц непълноценност се превръща в чудовищен проблем. И докато не се натрупа критична маса от интелигентност и идеализъм в правилна пропорция в църковната ни среда, стремителното пропадане няма да спре. Честно казано, песимист съм. Но пък вярвам и в чудеса.

    Харесвам

    1. Не мога да отрека, че е доста добре казано всичко това. Разбира се, вярвам, че има и доста добри примери, но те не задоволяват медийния апетит за позорни зрелища, затова и обикновено остават в периферията.

      Харесвам

  15. Някои неща са присъщи само за мислещия човек, а що се отнася до мозъка в главата и животните го имат.

    Харесвам

    1. Госпожата уточни, както и надлежно съм я цитирал – „Защото имам мозък и разсъждавам“. Така че онези, които не са на нейното мнение, очевидно според нея не само нямат мозък (което очевидно е метафорично казано), но и не разсъждават, за да не останат съмнения по въпроса.

      Харесвам

  16. Сигурно знаете – Ето какво казва Солженицин при получаването на Нобеловата си награда за литература през 1970 г.:
    „Светът никога не е виждал толкова организирано, военизирано и радикално злонамерено безбожие като това, което е практикувано от марксизма. Главната движеща сила във философската система на Маркс и Ленин е омразата към Бога; тази омраза е в сърцето на марксистко-ленинската психология и е много по-опасна от всички техни икономически и политически програми. Войнстващият атеизъм не е просто случайна или маловажна част от идеологията на комунизма; атеизмът не е следствие от комунизма, а е негов фундамент. Ето на този фундамент е стъпило здраво нашето общество и никой не е в състояние да го поклати от там“.
    Какво се чудим, че тая празноглава водеща дрънка глупости! Че то е изписано на лицето и.
    Лошото е ,че накъдето да погледнем, дали на запад, или изток, вълните на атеизма ни заливат и ни давят! Даже и греховните митрополити ни натискат главите под водата! Но аз никога не губя надежда в Бог, Той няма да ни остави.

    Liked by 1 person

Вашият коментар