Симптоми на фанатичния атеизъм

Признаци, че вие сте атеист фанатик.*

*От неизвестен автор с редакторска намеса от мен

1. Нямате съмнения, че самолетите, компютрите, компасите и т. н. са специално проектирани и съзнателно създадени от някого, но вярвате, че вселената се е самосъздала инцидентно от нищото, а човешкото тяло, GodAsCreator1220_ADкоето е неизразимо по-сложно от всички съществуващи изобретения, се е появило по небивала случайност в магично саморегулиращ се биологически процес, наречен еволюция.

2. Вие твърдите, че трябва да се отнасяме скептично към всичко, но считате за глупаци онези, които се отнасят скептично към теорията на еволюцията, макар тя на практика да е все още просто хипотеза, която никога и от никого не е била доказана с научна категоричност.

3. Вие вярвате, че животът е произлязъл от мъртви химически вещества, но напълно отричате, че е възможно Христос да възкръсне от мъртвите.

4. Вие няма да заложите десет лева на лото игра, защото шансовете да спечелите са незначителни, но без проблем залагате бъдещето на безсмъртната си душа на практически невъзможната и според някои налудничева теория за митичното самовъзникване на живота.

5. Вие говорите, че „необичайните твърдения изискват необичайни доказателства“, а после без каквито и да било доказателства настоявате, че нямало Бог.

6. Често изтъквате, че атеистите, обърнали се към християнството или лъжат, или никога не са били „истински атеисти“.

7. Смятате, че християнският светоглед е ограничен, защото християните вярват само в един Бог, а вашият собствен приемате за много широко скроен, защото не вярвате в нито един.

8. Нямате представа и не ви интересува дали апостол Петър е бил юдеин или римлянин, нито пък кои са извънбиблейските документални извори, потвърждаващи фактическата легитимност на историята за Иисус Христос и църквата Му, но можете веднага да назовете заглавията на последните три „сензационни“ романа, разкриващи „лъжите“ на християнството.

9. Вие сте били почти разочаровани, когато сте научили, че не е необходимо буквалистки да тълкуваш всяка дума от Библията, за да бъдеш християнин.

10. Убедени сте, че Библията е художествена литература, а „Шифърът на Леонардо“ – документална.

11. Намирате логика в следния силогизъм: „Библията е дебела книга. „Властелинът на пръстените“ – също. Защо да вярваме на първата, а на втората не?!“

hobbit-dos-tauriel12. Вие по-скоро вярвате във феи, елфи и говорещи зайци, отколкото в Иисус Христос.

13. Вие неохотно уважавате христианите, които настояват, без оглед на всичките ви аргументи, че Бог съществува, но в същото време тайничко си знаете, че християните не би следвало да умеят да мислят с мозъците си.

14. Вие считате че „да мислиш с мозъка си“ значи да си атеист.

15. Вие мислите, че всеки християнин написал книга за християнството, го е направил за пари, а всеки атеист, написал книга за атеизма – за просвещение на масите.

16. Вие не можете да повярвате в събития с двайсетвековна давност, защото „никой не може да бъде уверен със сигурност какво наистина се е случило тогава“, но пък сте твърдо убедени, че религията е била изобретена от управляващата класа преди пет хиляди години, за да държи масите в подчинение.

17. Смятате, че въпроси от типа „може ли Бог да създаде квадратни кръгове или камъни, които не може да повдигне“ са от жизнено важно значение за християните.

18. Вярвате в извънземни и възлагате на тях екзистенциалните си надежди, но ако ви подхвърлят, че „извънземно“ е просто модерната дума за библейските зли демони, незабавно дисквалифицирате такива твърдения като напълно неприемливи и дори наивни.

19. Вие се гордеете с това, че сте свободни от предразсъдъци за разлика от „тъпите“, „ненормални“, „фанатизирани“ и „агресивни“ християни.

stalin-xumax20. Вие считате, че престъпленията и греховете на някои християни (инквизитори, конквистадори, свещеници-педофили и т. н.), действали в разрез с Христовото учение, дискредитират християнството като цяло, но престъпленията на атеисти като Мао Дзедун или Сталин, действали в съгласие с радикалните си богоборчески убеждения за отсъствие на обективен морал, изобщо не хвърлят сянка върху атеизма.

21. Сърдите се на Бог, че Той не съществува.

22. Уверени сте, че астрономическите размери на Вселената опровергават съществуването на Бога, сякаш Бог може да бъде побран в една малка вселена, нежели обзрян от ограничения ум на един малък човек…

23. Способни сте да водите вълнуващи и интелектуално стимулиращи богословски спорове за съществуването на баба Яга и розовите еднорози.

24. Уверени сте, че има повече доказателства за съществуването на баба Яга и розовите еднорози, отколкото за съществуването на Бог.

25. Твърдите, че вярата в Бога е сляпа вяра, но не виждате, че самите вие също така сляпо вярвате, че Бог не съществувал.

26. Кълнете се във всичко свято, че хипотезите за самовъзникването на света и живота са „научно доказани“.

27. Вярата, че сте произлезли от безсловестна маймуна ви се струва по-приемлива от вярата, че сте дете на Създателя на всичко живо и неживо – Господ Бог. Помислете върху това… 😀

One-of-the-photos-taken-b-01328. И макар да вярвате, че сте произлезли от маймуните, сте готови на мига да забиете един в лицето на всеки, който ви нарече „маймуна“.

29. Мислите, че щом има претенции да се преподава на децата теорията за интелигентния дизайн, то напълно логично е редом с нея да се изучава и теорията, че бебетата ги носи щъркелът.

30. Обичате да просвещавате „задръстените и непросветени“ християни, като с наставнически тон им изброявате мними библейски противоречия, сякаш ние не познаваме собствената си религия много по-добре от вас.

31. Вие пишете „Бог“ с малка буква и считате, че няма да е лошо да се отмени времеизчислението „след Рождество Христово“, но без проблем пишете с главна буква думите Премиер и Президент в неформален текст, макар да е граматически неправилно, а „преди и след Христа“ деликатно подменяте със социалистическото „преди и след новата ера“. Хмм, ама че личност – да даде началото на цяла нова ера…

32. Твърдите, че абсолютните категории „добро“ и „зло“ не съществуват, но сте безкомпромисно убедени, че християнството е нещо много лошо.

33. Вие настоявате, че религията поражда насилие и свидетелствате за това на първия срещнат, но пропускате покрай ушите си научно валидния факт, че насилието по телевизията и нездравословната морална разюзданост на цялата ни модерна популярна култура тласка хората към ценностен упадък, емоционално отчуждение, жестокост, престъпления.

34. Вие откривате противоречие в израза „психически здрав християнин“.

35. Удобно забравяйки кървавата и разрушителна история на държавно легитимирания атеизъм (комунистически режими, фашистки диктатури и някои революции), вие убедено твърдите, че атеизмът на държавно ниво ще донесе на народите веротърпимост, просперитет и мир.

36. Вас ви дразнят думите „спасибо“ („спаси-Бог“, от рус. – благодаря) и „сбогом“ („с Бога“).

the-sociology-of-atheism37. Мислите, че християните вярват в Бог, само защото не искат да отидат в ада.

38. Давате си сметка, че с убежденията и начина си на живот технически се намирате на пътя към ада, в който не вярвате. Затова искрено очаквате да излезете прав накрая с интелектуалния си инат, но тайничко се надявате, че дори да не сте, Бог е добър и ще се смили над вас въпреки упорството и горделивостта ви. Но пък нали не вярвате в Него…

39. Смятате, че духовниците и другите добри християни, които споделят с вас своята вяра, за да не свършите евентуално в геената огнена, имат за цел да ви измъкнат пари.

40. Съгласни сте с твърдението, че „ако Бог наистина Го имаше, щеше да е по-добре да Го нямаше“.

10 thoughts on “Симптоми на фанатичния атеизъм

 1. „Безумство на проповедта“, с което Бог спасява вярващите, понеже премъдростта Му не се побира в светската мъдрост …Безумие, което преобръща устоите на всяка тукашна правилност и неправилност, и е толкова необяснимо, защото се корени в една отвъдна реалност .
  Хубава публикация г-н Божанов.
  Поздрав,
  Дора Проданова

  Liked by 1 person

 2. 1. „Самолетите имат създатели значи и ние имаме създатели“ е аргумент за деца
  2. Да се отнасяме скептично към фактите е глупост не скептицизъм
  3. Атеизма не се занимава с началото на живота
  4. Едното няма нищо общо с другото и всеки идиот с половин мозък може да го разбере
  5. Атеизма не отрича Бог като фигура просто отричаме фантазиите, които човечеството очевидно е сътворило
  6. Вие правите същото с християните обърнали се към нещо други и дори към християните, които не спадат към вашата деноминация
  7. Да, така е
  8. Не ни и интересува дали Едуард е върколак или вампир защото е измислен герой
  9. Да, главно защото ако можем да избираме какво да тълкуваме буквално направо да не четем библията
  10. Да, защото Леонардо да Винчи е истински човек
  11. Този аргумент как опровергава атеизма? Точно, защо да не вярваме в Гандаф?
  12. Вие по-скоро вярвате в говорещи змии и великани отколкото в научни теории
  13. Да
  14. Да. С какво друга да мислим? С лявата ръка?
  15. Не. Просто не
  16. Защото е логично за разлика от приказките в библията
  17. Би трябвало да са тъй като са парадокси все пак
  18. Атеизма няма общо с вярата в извънземни
  19. Да, радваме се
  20. Има добри християни и лоши също както има добри атеисти и лоши, въпреки това почти няма атеисти, които са лоши в името на атеизма
  21. Не вярваме в Бог. Вие сърдите ли се на Саруман че предаде Саурон?
  22. Нищо общо отново с атеизма
  23. Не, това е ваша специалност
  24. Пълни глупости
  25. Не, просто не
  26. Теории*, и да научно доказани са затова са научни теории
  27. Примат*, не маймуна и не вярваме а знаем
  28. Защото не сме произлезли от маймуна а от примат
  29. От къде ги вадите тези аргументи, защото аз мисля, че със сигурност не идват от разумът ви
  30. Ако я познавахте нямаше да вярвате в нея
  31. Не претендираме за смяната на ерата това би било глупост, а това за премиерите е глупост и го знаете
  32. Доказало се е като такова
  33. Престъпността спада докато религиозността намаля. Случайност?
  34. Не
  35. Не
  36. Не
  37. Главно е така. Затова плашим децата си с баба Яга, страхът е страшно ефективен инструмент за дисциплина
  38. Не вярваме в ада
  39. Докато взима пари църквата е така
  40. Да

  Тази статия е безсмислена и не постига нищо поради фактът, че половината ви точки си ги вадите от там където слънцето не грее 😉

  Харесвам

 3. Ще се опитам да бъда максимално кратък, защото нещата са твърде много и са пълни небивалици. Ще се обръщам към всички вярващи, които ще прочетат тази статия.

  1. – Думата ,,атеизъм“ означава липса на вяра в богове. Нищо повече. Няма никакви други твърдения прикрепени като гарнитура към тази дума, затова спрете да ни казвате в какво вярваме. Това, че мнозинството атеисти са приели за истина еволюцията и Големия взрив, не означава, че като си атеист, трябва задължително да ги приемеш.
  – Вселената не се е ,,самосъздала инцидентно от нищото“. 1) Това е straw man fallacy – умишлено представяне на опониращата теза по неправилен начин, за да изглежда слаба или глупава. А в повечето случаи просто не знаете за какво говорите. Неразбирането на дадена теория не е аргумент срещу нея. 2) Не е ,,от нищото“. Прочетете книгата на Лорънс Краус ,,Вселена от нищото“, за да научите малко за това нищо. Всъщност, все още не знаем какво е било преди Големия взрив и дали думата ,,било“ е подходяща. Отново ни казвате в какво вярваме ние и учените. Спрете се, моля!
  – ,,… А човешкото тяло, което е неизразимо по-сложно от всички съществуващи изобретения, се е появило по небивала случайност в магично саморегулиращ се биологически процес, наречен еволюция.“ 1) Това, че е сложно, не значи, че не може да се ,,появи“ по естествен път. 2) Не е магически (ВИЕ СТЕ ТЕЗИ, КОИТО ВЯРВАТЕ В МАГИЯ) и това, че е случайно отново не е аргумент, че не може да се случи. Всичко е станало под влиянието на напълно естествени процеси: мутация, вариация, естествен подбор и др. Като ги приложиш към милионите години, които са изминали, получаваш този резултат – човек, куче, маймуна, жираф и прочие.

  2. – ,,Вие твърдите, че трябва да се отнасяме скептично към всичко…“ Това отново няма отношение към атеизма, но като гледам цялата статия ви е пълна с подобни твърдения, така че просто ще се примиря. Да, до атеизъм се стига благодарение на скептицизъм, но отново не сте разбрали какво точно означава да се ,,съмняваш във всичко“. Ние (под ,,ние“ имам предвид скептиците, а не атеистите [аз съм също и атеист]) се съмняваме само в тези неща, които подлежат на съмнение. Не се съмняваме във факти.
  – ,,…, но считате за глупаци онези, които се отнасят скептично към теорията на еволюцията, макар тя на практика да е все още просто хипотеза, която никога и от никого не е била доказана с научна категоричност.“ Първо искам да отбележа, че наистина сте глупак, който е писал статията, защото употребява израза ,,теория на еволюцията“ и после я нарича ,,хипотеза“. Веднага се разбира, че нямате грам понятие от това какво означава ,,теория“, но имате дързостта да пишете като авторитетен човек. Думата ,,теория“ означава: добре обосновано обяснение на някакъв аспект от естествения свят, направено благодарение на научния метод и непрекъснато тествано и потвърдено чрез наблюдения и експерименти. Това не е просто догадка. В науката теориите са това, към което се стремим. Те са моделите, рамките, които ни дава обясненията на фактите и благодарение на тях човечеството се развива и разбира света.

  Както казах, ние се съмняваме в неща, подлежащи на съмнение. Еволюцията не е от тях. Еволюцията е проверена, наблюдавана, тествана и е напълно доказано, че тя е факт. Тук вече трябва да направим едно важно разделение. Еволюцията е факт, но е и теория. Еволюция е процесът, благодарение на който видовете се развиват, адаптират и разделят във времето. Този процес е наблюдаван факт и продължава обективно извън човешкото влияние. Теорията за еволюцията е изучаването на механизмите, които изграждат този наблюдаван факт. Затова ви се присмиваме, защото се съмнявате във факти. Но главно ви считаме за глупаци, защото пишете подобни неща. Еволюцията е факт и винаги ще бъде факт. 1+1=2 и винаги ще е така.

  3. – Пфф… Цялото изречение е просто покъртително. Между двете неща няма абсолютно никаква връзка, макар и да виждам откъде идва объркването ви. Да се върнеш от мъртвите е невъзможно, защото всички части на тялото ти, но най-вече мозъкът, са спрели да функционират. Трябва външна сила, например лекар, да ги ,,задвижи“, а ние в онази сила, в която вярвате вие, не вярваме, защото тя също е невъзможна, благодарение на физичните закони.
  – По отношение на мъртва материя към жива материя не може да се каже много. Дори не знаем по какво характеризираме живота. Само казваме, че размножаването и обмяната на вещества са част от характеристиките. Имаме само един пример за живот и той е тук на Земята. Все още не сме открили друга форма на живот, за да можем да даваме правилно определение.

  Погледнато философски, смърт и живот са абстракции, присъщи само за нашето човешко разбиране. Свързваме ги с раздяла и връзка (или нещо друго), но те са напълно ирелевантни за вселената. Да вземем за пример някое едноклетъчно. По какво го определяме като живо? То се размножава, да. Яде. Обаче е изградено от напълно неживи неща. Кога тези живи неща се превръщат в живи? Отговорът, който аз бих дал от философска позиция е… че не се. Всички сме просто ,,мъртва“ материя и нищо повече. Съвкупност от атоми, които при определена подредба извършват някакви функции.

  4. Ако правилно съм разшифровал, използвате Облога на Паскал. Не съм сигурен. Преди да премина към него ще ви кажа, че отново умишлено представяте погрешно позицията на опонента си. Все още не знаем как е възникнал животът, но имаме добри хипотези. Тъй като са хипотези, няма да ги споменавам. Относно Облога. Смятате, че е по-добре да вярвам, защото дори да се окаже, че няма Бог няма да загубя нищо, но пък, ако има, мога да спечеля много, отколкото да не вярвам и да се окаже, че има Бог и да загубя всичко. Кажете ми в коя от всичките религии да вярвам и ако можете, дайте ми подробни инструкции за това как да спра да вярвам на доказателствата. Откъде знаете, че вашата е правилната. По логиката на Паскал ако се окаже, че Ислямът е правилната религия? Или Мормоните са прави? Дори да исках да вярвам в някоя религия, нямаше как да стане без лично на мен да ми бъде доказано, както на вас самите по някакъв начин е доказано. Не избираме вярванията си – те ни избират.

  5. Само на номер 5 сме и вече сте изприказвали куп глупости. ,,Необичайните твърдения изискват необичайни доказателства.“ Не усещате ли иронията в това? Липсата на вяра в богове не е твърдение… Няма как да се докаже, че феи не съществуват. Докажете ми, че не съществува невидим еднорог, който си говори с мен само когато никой не гледа и не може да бъде документиран по какъвто и да било начин. Докажете ми, че Один и Тор не съществуват. Докажете, че Зевс не съществува. Няма защо да вярваме в неща, за които нищо не сочи, че могат да съществуват.

  6. Това не е истина, поне не за масата. Това го правите вие, когато някой вярващ стане атеист.

  7. Усилено продължавате с глупостите. Дори не знам какво да кажа за това. Приемаме го за ограничен, защо поставяте цялата вселена в рамката ,,Бог направи всичко и всичко се обяснява, като набутаме думичката ,,Бог“ някъде.“ Твърдите, че знаете всичко само защото е написано в 3500-годишна книга, писна от неграмотни хора през Бронзовата ера. Боравите с невярна информация, а невярната информация е ограничаваща, защото не ни позволява да задаваме правилните въпроси.

  8. И не спирате да хулите без да знаете. ,,Най-големите“ атеисти са именно онези от нас, които сме чели Библията и сме се запознали с историческите данни. Единствените исторически коректни неща в Библията са някои от местонахожденията, които са описвани и някои от хората, които са писали книгите. Всичко останало са индиректни ,,доказателства“ под формата на ,,Един приятел ми каза, че негов братовчед е видял Исус да ходи по вода.“

  9. Докато бях вярващ, това ми беше най-голямата котва. Нагаждах абсолютно всичко научно към Библията, защото си я тълкува. Всички християни имат своя версия на Библията. Всички си я интерпретирате, както на вас ви харесва и избирате да приемате за буквална истина само онези неща, които за този период от време са подходящи и приемливи или поне така си мислите. Ако наистина всичко това подлежи на тълкуване, тогава дори вие не знаете кое е абсолютна истина и можем да сметнем, че всичко в Библията е метафора. Та вие ще се избиете да спорите за морала. Вашият добър Бог явно не си е свършил работата да изясни напълно как стоят нещата с доброто и злото. Някои от вас приемат хомосексуализма, други – не; някои приемате абортите, други – не. И всички изплювате някакви аргументи и казвате, че другите неправилно тълкуват книжлето. Как разбрахте, че вие го тълкувате правилно? Почувствахте се хубаво?

  10. …Това просто ще го прескоча.

  11. Не можем ли? Тогава нека го формулирам така: Защо да вярвам на митовете от Библията, а на старогръцките – не? Защо да вярвам на митовете от Библията, а на норвежците – не? Когато започнете да правите разлика между научна литература и художествена литература, ще разберете връзката.

  12. Пак простотии. Вече говорих и за двете. Ще се съглася с вас само по отношение на Исус в смисъла, че доста историци смятат, че може би наистина е съществувал.

  13. Уважавам хората – не идеите им.

  14. Не, смятаме, че ВОДИ до атеизъм.

  15. Ако погледнете статистиките, ще забележите, че атеистите сме малко на брой, което е много тъжно. Вие сте много повече от нас и взаимно си подсилвате вярата, докато ние сме свикнали да мислим самостоятелно и не се влияем от другите. Какво ви говори това? Че вие сте по-склонни да пишете за пари, защото задължително ще имате много читатели, които ще препоръчват книгата на други. Ние няма да имаме този успех и само се надяваме да можем да отворим умовете на онези, които са склонни да хвърлят един поглед.

  16. Напротив. Ние знаем, че можем да научим за миналото. Има едно нещо, наречено доказателства, чрез които разбираме какво се е случило в миналото. Има историци, които се занимават само с Библията и благодарение на тях знаем със сигурност, че не истина.

  Относно ,,властта над масите“. Това е била редовна практика сред хората много преди да дойде вашата религия. Знаем методите и процесите.

  17. По-скоро се надяваме да станат жизнено важни, защото колкото по-рано осъзнаете тези неща, толкова по-рано ще се отървете от илюзиите си.

  18. Минута мълчание за всички хора през вековете, борили се в името на разума. Да се надяваме, че борбата няма да е напразно, защото битката не е приключила.

  ,,Вярваме“ в извънземни, защото математически е невъзможно да няма живот другаде в космоса (,,математически“ не означава физически; математически са възможни много неща, като например бели дупки, но не сме наблюдавали такива и най-вероятно не съществуват). Не вярваме, че са библейски демони, поради същите причини, поради които не вярваме в съществуването на Пинокио.

  19. Да, гордеем се, защото сами сме достигнали до тези заключения с четене на книги и събиране на информация. А за обидите… ами… всеки от вас спада поне в една от категориите.

  20. ,,Не хвърлят сянка върху атеизма“, защото те не са го направили, водени от атеизма. Атеистите нямат книжка, в която пише:
  Летописи 15:12-13 :
  12 И стъпиха в завет да търсят Господа Бога на бащите си от цялото си сърце и от цялата си душа,
  13 и да се умъртвява всеки, малък или голям, мъж или жена, който не би потърсил Господа Израилевия Бог.

  Те са го направили под влиянието на собствените си идеи.

  21. …Какво? Въображението ли ви дава накъсо или вече се изчерпвате от идеи?

  22. Напълно изопачавате това, което казваме. Не използваме размерите на вселената за аргумент против Бог, а ви задаваме въпрос: защо при тези размери, Бог фокусира цялото си внимание върху обитаемите 25% от някаква си прашинка?

  23. Предполагам така сте си разтълкували аргументите, след като не сте могли да ги разберете.

  24. Никой не е убеден в подобно нещо. Измисляте си.

  25. Как по-точно се вярва в несъществуването на нещо, за което няма доказателства? Следователно сляпо вярваме, че не съществуват въпросните баба Яга и розовия еднорог. Сигурно е сляпа вяра да ,,вярваме“, че 1+1 не е равно на 3.

  26. Вече говорих за това. Опитайте се следващия път да систематизирате твърденията!

  27. Наистина трябва да се научите да систематизирате твърдения и аргументи.

  Не вярваме, че сме произлезли от маймуна. Имаме общ пра-родител с тях.

  Колкото и да разбирам емоционалната ви позиция, истината е много по смирена и ме изпълва с чувство за любов към всичко живо… не само към себе си. Вие помислете върху това.

  28. Защо описвате атеистите като някакви чудовища и ни обиждате постоянно? Като християни, не трябва ли да сте над тези неща?

  Не, никога не бих ударил човек за това, че ме е обидил. Не се ядосвам за глупости. Вие сте тези, които подскачате като маймуни, когато ви кажем, че имаме общ пра-родител с тях, от който сме произлезли.

  29. Точно така. Ако съумеете да разберете какво написах по-горе за силогизма с книгите, ще разберете и това.

  30. Там е работата. Твърдите, че я познавате, а в същото време не виждате глупостите.

  31. Хареса ми как сте набутали ,,социалистическото“. Отлично показва и нивото на информираност по политическите теории.

  Отново пишете тъпотии. Това, което казахте за ,,президент“ и ,,премиер“, трябва да го подкрепите с доказателства, че го правим. До колкото знам, аз не го правя. И както виждате, пиша Бог с главна буква, защото така поясняваме точно определен бог, а не някой си. Ако говорехме за гръцките богове, щях да пиша бог Зевс.

  32. Правилно сте разбрали и това не е противоречие. Доброто и злото са абстракции. Те не съществуват обективно, но за нас имат значение, защото моралът е нещо присъщо на човека. Пример: За Пенчо е лошо да не можеш да мислиш самостоятелно и следователно той приема религията за нещо лошо, защото ни учи да не мислим самостоятелно.

  33. Не познавам един жив човек, който да ,,пропуска“ това ,,покрай ушите си“. За насилието се надявам, че и сами можете да се досетите след отговора за Сталин.

  34. Благодаря ви за това! Добре се посмях… Това ,,противоречие“ често го казваме само на шега, но в много случаи не е.

  35. Трябва ли да ви напомням, че Хитлер е бил католик и на коланите на всички войници е пишело: ,,Gott mit uns“? Ако не си спомняте, прочетете ,,Mein Kampf“ на Хитлер. За комунизмът дори не можем да говорим, защото никога не е имало комунизъм и ако твърдите обратното, значи не знаете какво е комунизъм. Това, за което говорите са Сталин и Мао Дзедун… Техните режими не са комунистически. Затова се наричат Сталинизъм и Маоизъм.

  36. Напротив. Ни най-малко. Всекидневно ги употребявам.

  37. Вярвате в Бог, защото не сте чели достатъчно и нямате достатъчно информация.

  38. Това направо си го извадихте от задника.

  39. Отново не е вярно. На запад може и така да е, но често пъти разбирам, че ми мислите доброто и ви благодаря за загрижеността, но докато не ми покажете доказателства, няма как да започна да вярвам.

  40. Отново ни вкарвате думи в устата.

  Харесвам

  1. Тъпичко е да си безбожник, нали? Да живееш само за да нахраниш червеите… Бррр! Как да не се депресира човек?!

   Харесвам

 4. Здравейте,

  Поздравявам Ви за написаното ,след като в 01:20 вечерта успя да ме зареди със сили да напиша някой ред в защита на хората ,които описвате по един интересен за мен начин. И ако правото ми да опровергая този стереотип, е фанатичен акт, то нека тогава аз бъда фанатик във вашите очи, както всички християни за нас са „задръстените и непросветени“. Разбира се това е един много гротесков образ, който се размива с истинската картинка. Би било глупаво да отрека приноса на преподобния Робърт Евънс, за най-много открити Свръхнови и приноса му в астрономията, само защото е религиозен човек.
  Това което ме притеснява е грешната представа, че атеистите бързат да дават категорични отговори на екзистенциалните въпроси. Повярвайте ми аз се чувствам напълно комфортно в това да нямам отговор какво се е случило преди Големия Взрив и да не бързам да правя догадки въз основа на научните познания ,известни ни до този етап на развитие. Оставям отворена страница, която бъдещите поколения имат отговорността да попълнят. Един Аристотел не би си и помислял за съществуването на ДНК молекулата известна ни днес. Между другото Ватикана официално приема теорията на „Големия Взрив“ през 1961г. И нека не спекулираме с думата теория защото, не във всички случай думата означава хипотеза, както в случая с гравитационната теория. Законите на гравитацията ни казва как тя влияе на предметите, докато теорията има за цел да ни обясни защо.
  Относно това ,че атеистите отричат съществуването на Бог не е напълно вярно. Няма как да да бъдете категоричен в такъв отговор, както наистина някой атеисти правят. Тук единствено може да има предположение за отсъствието на свръхестествен създател, чрез дедукция, която сме използвали за да отхвърлим другите антични богове ,като Зевс да кажем. Знаем че земята не е плоска и също така не е на 7000-12000 години. Не е център на галактиката, както се е смятало по предположенията на Платон. И също така идеята за специалност се изпарява като разберем, че галактиката Андромеда се е запътила в директен сблъсък с нашата. Това са само част от нещата ,които науката оборва в доктрината на християнството, следователно моето предположение е ,че най-вероятно предложената от вас идея за създател не съществува ,но не бих могъл да кажа със сигурност, че няма такъв.
  С последния ред ,който бих искал да ви занимая е свързан с религиозното похищаване на моралните ценности. Безспорно Християнството е един от най-големия разпространител на морални ценности в нашето общество, но не мисля че трябва да си религиозен за да се грижиш за благото на своя вид. Няма морален акт, които аз не бих могъл да направя, написан в Библията и същевременно да не съм религиозен.

  Благодаря ви за отделеното внимание,
  Илиян Цветанов

  Харесвам

 5. Бих искал да Ви попитам, г-н Божанов, тъй очевидно сте по-вещ от мен по тази тема, дали Бог наказва атеистите за това, че са атеисти? В смисъл, аз съм атеист, и се чудя дали точно Бог е направил така, че в сряда „Макаби (Тел Авив)“ изравниха на „Базел“ в продължението, та ми прецакаха фиш за 50 лв.?

  Харесвам

 6. По скоро „симптоми на самозаблудата на автора,че е интелигентен“.Може да се коментира всяка от 40-те точки,но ползата ще е като да спориш с радиото.Не се сдържам само за една-за чий точно го давате Сталин като пример?!Че той си е ваш-завършил си е Тифлиската семинария и като виден християнин и комунист(и двете групи изповядват принципа „целта оправдава средствата“) първо става известен с най-идиотския и жесток грабеж за времето си още като семинарист,в съучастие с други семинаристи…

  Харесвам

 7. Първо, личните нападки може да си ги спестите, господа разгневени атеисти, защото статията, както още от самото начало става ясно за всеки третокласник, умеещ да разчита сложни комбинации от букви, организирани в думи и изречения, статията е „от неизвестен автор с редакторска намеса от мен“.

  Второ, статията е хумористична и неслучайно е открита от моя приятелка в руски хумористичен сайт, т.е. – сайт, в който хората събират материали, които ги забавляват. С други думи, статията очевидно няма претенцията да излага някакви научни аргументи за каквото и да било, а просто да предложи духовит ракурс към различните вярвания на хората, едно от които е т.нар. атеизъм. И да, атеизмът е вярване, не знание, както напълно погрешно и съвършено некоректно от научна гледна точка някои тук твърдят, и ознчава отричане съществуването на създател, първотворец на всичко или още Бог. Идва от гръцкото „теос“, което значи именно „бог“. От там „а-теизъм“ – „без бог“. Така че, ако случайно вярвате, че има „някаква сила“ или не сте напълно убедени в несъществуването на архитворец или креативен интелект, то вие не сте атеист, а по-ското агностик или нещо подобно.

  Трето – от далеч се вижда по несдържаните думи на някои коментиращи колко много може да се разстрои човек, когато посегнеш на най-съкровеното му – неговата вяра. Съжалявам, че аз съм човекът, чрез когото някои от вас научават, че Дядо Мраз не съществува и атеизмът не е „научно доказана“ позиция, а просто лично убеждение, но рано или късно човек трябва да се изправи лице в лице с истината в крайна сметка. И не забрвяйте – значителната част от учените на тази планета НЕ СА атеисти и има доста категорични статистики в тази връзка. Просто като допълнение ви го казвам.

  Съществуването или несъществуването на Бог са твърдения с еднаква степен на вероятност, еднакво не/доказани от нашата или от която и да било предхождаща ни цивилизация в познатата ни история. Лично според мен съществуването на Бог е твърдение с много по-висока степен на вероятност, рационалност и удовлетворяващо елементарната човешка логика поради простото обстоятелство, че всичко в заобикалящата ни реалност произхожда от нещо друго, а наличието на информационни масиви от какъвто и да било тип е стопроцентово свидетелство за интелигентен създател на тези масиви и това е чисто научно твърдение от все по-бързо развиващата се интердисциплинарна наука за възникването, организирането и разпространението на инфромация. ДНК е мощен информационен масив и вероятността той да самовъзникне по случайност чисто статичстически граничи с нищожна. Да не говорим за по-сериозния инфромационен масив, а именно – творението, от което сме част, в неговата цялост, включаю и т.нар. му нежива част.

  Но нямам намерение да убеждавам когото и да било в каквото и да било. Преди да стигна до християнските си убеждения съм минал през години четене на най-сериозна научна (вкл. теоретична физика, космология, философия) и духовна литература от всякакъв тип, и имам лични аргументи от тук до края на света защо вярвам в Бог. Това обаче си е лично моя работа и не е нещо, в което човек може да бъде убеждаван. То е лично пътуване, което всеки е призван да предприеме и завърши сам. А кога ще го завърши? Очевидно най-късно в деня на смъртта си, който неминуемо наближава за всекиго от нас. Какво вярваме, че ни очаква отвъд и дали там изобщо ни очаква нещо, на какво възлагаме екзистенциалните си надежди или предпочитаме да се лишим от такива, са въпроси, на които трябва сам да си отговори всеки от нас. Успех ви желая и всичко добро!

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s