Социализмът се завръща

me (4)Ами да, бъдещето на цивилизования свят неизбежно е социалистическо по чисто капиталистически причини, колкото и парадоксално да ви звучи това на първо четене. Оставете за момент предубежденията си към плесенясалите и компрометирани пропагандни термини „комунизъм“ и „капитализъм“, и се огледайте какво става по света. Щом американците са на път да си изберат социалист за президент, правете сметка за какво става дума. Бърни Сандърс има огромни шансове не само да излезе фаворит на демократите, но и да пребори който и да е републикански кандидат. Швейцарците пък гласуват на референдум тези дни приемането на безусловен базов доход за всички граждани на държавата в размер на около 2500 долара месечно. В Холандия, в Утрехт, въвеждат също безусловния базов доход като социален експеримент. Същата идея присъства от години вече активно в политически програми на партии от Ирландия, Италия, Белгия, Германия, Финландия, Швеция и др.

Вече всички разбраха, че един процент от населението разполага с толкова ресурси, колкото останалите деветдесет и девет. Преди десетина години около 350 души са владеели ресурси колкото половината от световното население. Днес тази цифра се е свила до шейсет, а се появиха и спекулативни изследвания според които реалната цифра е по-малко от трийсет човека. Но нека са шейсет. Шейсет физически лица държат пари, колкото половината свят! Междувременно десетки милиони умират от глад, а милиарди други живеят на ръба на физическото оцеляване и това не е защото са по-малко ценни като личности или с по-лош потенциал от всички други хора на планетата (аз поне не съм расист). Този драматичен дисбаланс предизвиква перманентни напрежения, бунтове, войни и непрестанно репродуциращо се от патологичния егоизъм на хората нещастие. Ако това не ви се струва скандално и не ви тревожи, моля ви, по-добре напуснете блога ми. Очевидно няма какво да си кажем.

Всъщност футуролозите говореха за тия неща още преди 15-20 години, когато тепърва начевах да се интересувам от такива теми като младеж. Едрият бизнес се окопава в кула от слонова кост и дебелее за сметка на всички сотанали. Дребният и среден бизнес биват поетапно задушавани, унижавани, изтлсквани в периферията и най-сетне – умъртвени от едрия, мултинационален капитал. Технологията изяжда работни места по-бързо от лаком малчуган кутия бонбони. Още навремето се прогнозираше, че до средата на новия век (настоящия) ще има работа за не много повече от 20% от населението (може би прогнозата не е точна, но тенденцията е безспорна и очевидна за всички). Получава се парадоксът, че в един момент мнозинството обеднява толкова, че не остава кой да купува, кой да потребява произвежданото. Това очевидно е голям проблем, който мнозина, хранещи се от свободния пазар отдавна са забелязали и в България.

Ако хората нямат пари да ти купуват продуктите, на кого ще ги продаваш и защо да ги произвеждаш? Да не говорим, че ако хората изгладнеят прекалено много, грабват винкели, мотики, кирки, сопи, пушки, кой каквото има и щурмуват парламенти, банки, правят граждански войни, метежи, и т.н. С една дума – анархия. Затова се заговори из Европа напоследък за безусловния базов доход, а призракът на комунизма сякаш взе да броди пак. Вариантите пред икономическата върхушка очевидно са два. Единият е да посрещне незибежния бунт на гладните и да заживее в повсеместна и перманентна гражданска война, което не е от полза за никого, освен за производителите на оръжие може би. Другият е да нахранят бедните даром, по евангелски и да захранят задъхващите се от неолиберални глупости икономики на Европа.

Извън всякакво съмнение е, че сред финансовите елити (сред шейсетината, помазани от Мамона) има личности и кръгове, привърженици на теорията на малтусианството (управление прираста на населението чрез войни, епидемии, глад и под., т.е. – контролиран геноцид). Всички знаем за прочутия монумент от Джорджия, който предписва поддържане населението до 500 милиона. И не се заблуждавайте, че не се мисли в такива понятия по върховете, само защото е много жестоко и нехристиянско според някои от нас. Другата опция е да се задоволят базовите потребности на хората. Историческият опит категорично доказва, че по-богатите общества естествено обръщат демографската пирамида и раждаемостта намалява. Там свръхраждаемостта не е проблем, както е в цяла Европа. Най-висок е естественият прираст в бедите и ниско образовани общности. Това като контра пункт на малтусианците, че може би е по-разумно просто да нахраниш и образоваш социално немощните общности, отколкото да създаваш войни и болести, за да им намалиш числеността по сатанинския модел. Да видим. Засега се все още се играе картата с конфликтите, глада и епидемиите. Но ми се струва, че неизбежно ще надделее социалистическата карта в глобален план и това става все по-очевидно.

Трогателен е патетичният предсмъртен гърч на т.нар. „десни“ привърженици у нас, а и в Европа. Огромната част от тях са на практика бедни (това е особено очевидно в България), но фанатично отстояват правото на свръхбогатите да ги ограбват още. Това противоречи на всякаква логика и здрав разум, но е очевидно напълно постижимо със съвременните средства за контрол на общественото мнение и управление свободната воля на масите. Телевизията и пресата са някои от широко известите инструменти за постигане на подобни цели.

Но не се плашете излишно. Няма да дойде комунизмът. Това е една утопична приказка за малки деца, пълна с противоречия и концептуални грешки, която категорично и напълно безспорно се е доказала исторически като неефективна в световен мащаб и всъщност дори доста опасна. Проблемът е обаче как да бъде преодолян неофеодализмът, който незабелязано се оформи тук последите десетилетия.

Прекрасен, очевиден и бих казал христоматиен пример за този процес е една България например. Тук дребният и среден бизнес бяха удушени, смачкани и унизени от сервилното поведение на политическия елит през последните 25 години, който бързаше да угоди на едрия капитал на всяка цена. Абсолютно на всяка. Стигна се до абсурди мултимилионни компании да бъдат продавани за жълти стотинки, само за да бъдат пладнешки разграбени и разпродадени за скрап от „инвеститорите“. След като индустрията беше тотално омаломощена, а дребният и среден бизнес пожертвани на олтара на сатанинския култ към крупните транснационални корпорации, започна и последното преразпределяне на малкото останали парчета от баницата. В малките населеи места това се вижда най-ясно. Има някакъв местен бабаит – феодалът, тип Ценко Чоков от Галиче, комуто е делегирана валст и протекция от царя (сещайте се кой играе тая роля у нас в момента). Той коли, той беси. Повечето хора надолу по веригата разчитат на жалки подаяния по линия на феодала – я държавна службица за балдъзата, я някоя обществена поръчка за умиращия бизнес на зетя, я някое подкупче, ако благоволят да го поканят в далаверата.

Върнахме се в Средновековието, дами и господа, другари и другарки. Затриха ни съвсем. Изправени пред проблема, че няма да има кого да доят повече, решиха да си вкарат роби от другаде, които да подбият цената на труда през идните десетилетия, защото средната класа много им е изалчняла. Явно 99 към 1 не е достатъчно за някои и целят ново прекрояване на 99,5 към 0,5 може би или един Бог знае какво им се мъти в обърканите глави на тия шейсет човека и техните лакейчета.

И ето я голямата истина, която светът поради инфантилизъм явно все още не успва да схване. Да, във философски и екзистенциален смисъл нашата „велика“ цивилизация очевидно е едно глупаво, наивно, разглезено недоносче, което пълни кофа без дъно. Шейсетте човека на върха на пирамидата имат деформирана представа за живота и ценностите в него. Онези, поддали се на мозъчната промивка, инициирана от върхушка логично са прихванали същата морална деформация.

Не можеш да бъдеш истински щастлив в свят, пълен с нещастни и страдащи хора. Егоизмът е причината за всички злини по света, винаги е бил и завинаги ще остане причината. Ако това не се адресира, не си губете времето с избори, реформи и каквато и да било друга измишльотина.

Единствено свят, изграден на взаимното сътрудичество, грижата за ближния на всяка цена, солидарността, поставяне интересите на народа пред тези на едрия капитал, свят, където желанието за всенародно благосъстояние е най-висш държавен и личен приоритет може да бъде основа за едно добруващо и проспериращо общество. Любовта към ближния Христос поставя на най-високо място, току до любовта към Бога и спазването на светия Му закон. Това значи да не позволяваме хора да страдат и умират, защото нямат пари за лекарства и храна или да не погребват близките си, за да им вземат пенсия. Ако не можем да го направим в световен мащаб веднага, нека спешно да започнем от нашата къща.

Човек може да бъде истински щастлив и благоденстващ единствено, ако е обграден от истински щастливи и благоденстващи хора. Другото са игри на дявола с обърканите умове на духовно слепи същества.

Ако нашата прехвалена западна цивилизация не може да даде този пример с огромното благосъстояние (натрупано прз вековете с колониална агресия и алчност за сметка на много народи между другото) като нахрани и образова останалия свят, по-добре да не си губим времето повече и да отприщваме анархията. Тя така или иначе ще дойде и вече чука на вратата на Европа. Защото няма безплатен обяд. Ако имаше как да попитаме Мария-Антоанета, злощастната съпруга на клетия Луи XVI, разделила се с главата си под гилотината, тя щеше да ни потвърди. Най-гладните вече дойдоха и веят знамената на една първобитна култура, която не се съобразява с нашите норми на поведение. Но гладните са отдавна първо в нашия двор, в собствената ни страна и споделят нашия език, история и ценности. Политическото бъдеще, ако ще е светло, е наляво. Проблемът е, че днес по някаква безумна причина всички искат да са десни, дори левите. Какви наивници сме само…

One thought on “Социализмът се завръща

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s