С пръст в устата

Волю неволю, като редовен фейсбукър и аз се запознах със сеира на месеца – трогателната история на напълно неизвестната до онзи ден за мен моделка Александра Богданска и нахиления репортер от Шоуто на Милен Цветков Даниел Петканов. 3a_6nhwt7Каква поредна светска драма, дами и господа! Иначе казано, егати цирка. Сърцераздирателният сценарий и неподправеният житейски патос плениха вниманието ми в мига, в който зърнах новината. Пръстът на съдбата явно бе посочил двамата младежи да изобличат с личните си премеждия суровата действителност на постмодерната либерална романтика.

Гвори се, че в България любовта не се мерела вече с отдаденост и дори не в сантиметри. Любовта се измервала във възможности, уважаеми. Огладнялата и жадна за лукса от амерканските филми постсоциалистическа българска девойка отдавна е вързала математиката. Москва не вярва на сълзи. Може да е много хубав, може да е много мил и обичлив и даже да е виртуоз в леглото, ама ако му е празен портфейлът, защо да си губя времето?

lottery-winner-finds
Да удариш от лотарията и същата седмица да срещнеш истинската си любов… ей на това му се казва късмет, а?

Тя знае, че няма да е вечно на 23 и паричковците няма още дълго да се редят на опашка за вниманието й. Времето й е ограничено и тя е принудена да взема трудни решения тук и сега. Красотата, младежката й свежест, меката й кадифена кожа и перфектнта й фигура си имат срок на годност. Ако не капитализира овреме тоя ресурс, край. После ще трябва да разчита само на чар и акъл… За много от тях това е тежка присъда. И яхтите, и частните самолети, и лъскавите Поршета ще ги види през крив макарон в някой третокласен мексикански сериал по кабелната, докато готви пиле с ориз за много хубавия си, мил, обичлив и даже виртуоз в леглото, благоверен, но беден български мъж.

Е, как да ги виниш? Как да не ги разбереш защо го правят?

Други пък просто ги сърби. Гледат старите моми от „Секса и града“ и са убедени, че щом на Саманта Джоунс й е добре да пърха от цвят на цвят на 50, значи и при тях ще е така. Е, Саманта Джоунс и Кари Брадшоу са художествена измислица, но ти си въобрази веднъж, че си мацката от филмите, пък после ходи се връщай в реалността. Трудна работа. 618x346А той подсмърча милият и си верва, че тя като му казала „обичам те“, няма начин да го лъже. Все пак живеем във времена на традиционни ценности, висок обществен морал и консервативна нравственост, а искреността между хората се смята за най-висш идеал и атестат за лично достойнство и чест. Май обърках епохата, а?

Свободна любов на корем, физическата изневяра не се брои, а груповите суингърски приключения са либералните седенки на 21 век. Заблуждавай си се до насита, моето момиче, но истината е, че колкото по-лесно отваряш краката, толкова повече ти пада цената. Особено, ако всички знаят за нрава ти, нали се сещаш.

А за младежа Даниел и публичното унижение, на което подложи клетата девойка, слаба оценка, братле, определено слабичко. От друга страна го разбирам – млад, наивен, неуверен, разстроен, чувства се предаден и се чуди как да възстанови вътрешното равновесие. Реакцията му е компенсация на силно уязвимата позиция, в която бившата му го поставя с жалкото си и определено недостойно поведение. Някои биха казали, че малката кифла си заслужава позора. Да ви призная, въпреки че не е етично, май и аз мисля така. Пък и кой я е бил по главата да се снима? Явно, че е искала да се похвали. Е, честито, моме, сите видехме самолето. Баш си е лачен! Много ти тича на деколтето.

Щях да ви говоря за духовни закони, за грехове, за Бог, покаянието и прошката, ама сме толкова далеч от истината в наши дни, че щяхте да решите, че е писано на друг език. Днешният свръхлиберализиран свят опорочи и продължава ежедневно да осквернява по безбройни начини едно от най-съкровените преживявания на човека в краткия му земен път – ексклузивната романтична отдаденост, позната още като „истинската любов“. Прогресивното й обезсмисляне и редуцирането й до евтина сметкаджийска схема за споделена мастурбация, финансови изгоди или просто парад на суетата постепенно разрушава основната градивна клетка на здравото общество – традиционното моногамно семейство. Ако наистина мислите, че това е нещо добро, честито, поне в моите очи вие сте поредната овца, успешно заблудена от лукавата, но щедра медийна бомбардировка с деформирани културни кодове.

Насилствената подмяна на ценностите, омаловажаването ролята на традиционното семейство в битието на човека и обществото, легитимирането на промискуитета и разрушаването на връзката между физическата интимност и житейската отдаденост са симптоми за залеза на нашата цивилизация. Не ми е много мъчно, защото така или иначе всичко е временно. И все пак, не мога на черното да кажа бяло, колкото и да ме убеждават, че е модерно и политически коректно да го правя. И това ще мине, а до тогава явно, щем не щем, ще си гледаме цирка с пръст ФОСТАТА.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s